آموزش مسائل مالی به کودکان
بدیهی است که آموزش مالی برای همه ضروری است. کودکانی که یاد می گیرند برای مخارج و هزینههایشان برنامهای داشته باشند و آن را اجرا کنند، اعتماد به نفس بیشتری خواهند داشت.
مدیریت صحیح پول و یکی از با ارزش ترین مهارت های زندگی است که می توانید به فرزندان خود بیاموزید. شروع آموزش مدیریت مسائل مالی به کودکان در سنین پایین بهترین گزینه است. نشان دادن مدیریت خوب پول توسط والدین نیز بسیار مهم است. زیرا بچه ها در جذب آنچه در اطرافشان است بسیار ماهر هستند. دروس مدیریت پول خود را با سن و بلوغ آن ها متناسب کنید. با این کار در آینده، پایه خوبی برای داشتن مهارت های مدیریت مالی کودکتان می گذارید.
الگوی مناسبی باشید
کودکان آنچه والدین شان با پول انجام می دهند و احساسی را که در مورد پول دارند، مشاهده می کنند. آنچه کودکان می بینند و می شنوند بر نگرش ها و ارزش هایی که در آن ها شکل می گیرد، تأثیر می گذارد. به همین دلیل والدین باید نگرش های خود در مورد پول و روش هایی را که برای خرج کردن پول استفاده می کنند، ارزیابی کنند.
آیا همیشه سعی می کنید که به تعهدات مالی تان پایبند باشید؟ آیا در مورد مسائل مالی آرام و منطقی هستید یا پول باعث ایجاد درگیری و طغیان های احساسی می شود؟ آیا پول هایتان را بر اساس هوا و هوس خرج می کنید یا برای خرج کردن آن برنامه دارید؟
می توانید یک قلک پس انداز به آن ها بدهید و خودتان هم یکی در خانه قرار دهید و هر روز مقداری پول در آن بیاندازید. بدین ترتیب می توانید الگوی مناسبی برایشان باشید.
یکی دیگر از اشتباه های بزرگ والدین این است که به خواسته های فرزندهایشان دائما پاسخ مثبت می دهند. بارها پیش آمده به خانه شخصی رفته ام که همچنان مشغول پرداخت قسط وام خانه اش است و در اتاق فرزندش بیش از حد اسباب بازی وجود دارد. این رفتار بچه هایی را بزرگ می کند که در زندگی «نه» نشنیده اند و وقتی بزرگ شوند همه چیز را خیلی سریع و بدون تلاش می خواهند.
با پول فیزیکی شروع کنید
استفاده از پول فیزیکی یک روش عالی و ملموس برای یادگیری و آموزش مدیریت مسائل مالی است. این که آیا به آن ها یاد می دهید سکه های خود را در یک قلک بگذارند یا پول کاغذی را در پاکت های تعیین شده نگهداری کنند. این درگیری اصول مدیریت پول را نشان می دهد. با بزرگ تر شدن کودکان، در حدود سن 9 تا 12 سالگی، آن ها قادر به یادگیری در مورد حساب های پس انداز و مهم بودن آن ها هستند. کودکان در این گروه سنی می توانند بخشی از کمک هزینه خود را برای قرار دادن در یک حساب بانکی با بهره اختصاص دهند تا عادت به پس انداز برای بعداً داشته باشند. بدین وسیله در آینده دانش آموزان دبیرستانی می توانند استفاده از کارت های اعتباری، برای مدیریت پول را یاد بگیرند.
ایجاد تصویر ذهنی اشتباه
زمانی که والدین درباره مسائل مالی نگران هستند اما آن را با فرزندانشان درمیان نمی گذارند، بچه ها هم فقط اضطراب و نگرانی را از والدین دریافت می کنند و رفتار نامناسبی نشان می دهند و به جای اینکه درباره مسائل مالی و موقعیت های مختلف مالی اطلاعات درستی به دست آورند، در ناخودآگاه ذهنشان ثبت می شود که پول «اضطراب آور» و «بد» است.
والدین می توانند با وارد کردن کودکان در بحث های معمول خانوادگی به آن ها کمک کنند که مسائل مالی را درک کنند. این کار باعث می شود کودکان به تدریج درک کنند که درآمد خانواده برای چه مواردی هزینه می شود و اهداف مالی کوتاه مدت و بلند مدت خانواده چه هستند. کودکانی که وضعیت مالی خانواده را درک می کنند، کمتر از سایر کودکان درخواست های مالی غیر منطقی دارند.
به کودکان مقایسه آموزش دهید
کودکان در دبستان می توانند اصول خرید مقایسه ای را درک کنند. به بچه ها اجازه دهید ببینند شما در حال تهیه لیست خرید و مشاهده مشخصات و بررسی ویژگی های کالای خود هستید. تا متوجه شوند که بعضی از اقلام خاص هزینه کمتری دارند. کودک خود را به بخش خرید مواد غذایی برده و نشان دهید که چگونه مارک ها را با یکدیگر مقایسه می کنید تا پول شما خرید بیشتری داشته باشد. وقتی کودک شما می خواهد با کمک هزینه یا پولی که پس انداز کرده است چیزی بخرد، به او نشان دهید چگونه می تواند با مشخصات فروش آنلاین و بررسی وب سایت های فروشگاه از نظر قیمت، فروشگاه ها را مقایسه کند تا بتواند بیشترین سود را از پول خود بدست آورد.
پول توجیبی
پول توجیبی مبلغ مشخصی پول است که به طور منظم به کودک داده می شود. پول توجیبی دادن به کودک ابزار مناسبی برای شروع آموزش اصول اولیه ی مدیریت مالی به کودک است. گاهی در نخستین سال های مدرسه (بین 7 تا 9 سالگی) کودکان می توانند مدیریت مبالغ منظم پول را برای هزینه های خود در چند روز شروع کنند.
3 عامل، مبلغ مناسب پول توجیبی را تعیین می کند: توانایی مالی شما، مرحله ی بلوغ و سن کودک و مواردی که پول توجیبی برای آن ها هزینه خواهد شد. میزان پول توجیبی باید متناسب با بودجه ی شما باشد، نه مبلغی که دوستان فرزندتان دریافت می کنند یا مبلغی که فرزندتان می خواهد داشته باشد. با بزرگ تر شدن کودک و افزایش مسئولیت های او در مدرسه و جامعه، مبلغ پول توجیبی نیز افزایش می یابد، زیرا باید در دوره های برنامه ریزی طولانی تری هزینه شود. در ابتدا، دوره ی برنامه ریزی کوتاه مدت هفتگی مناسب است. ولی در سنین بالاتر می توان پول توجیبی را به صورت ماهانه پرداخت کرد.
بعضی از والدین هر زمان که فرزندشان به پول نیاز دارد، مبلغی را به او می دهند. ولی این روش به آموزش مدیریت مالی به کودک کمکی نمی کند، چون مقدار پول و زمان پرداخت آن هرگز مشخص و قطعی نیست. با این روش کودکان به درخواست پول و فریب دادن والدین عادت می کنند و سعی می کنند تا جای ممکن از آن ها پول بگیرند.
عادت های مالی درست
مهم ترین عادت مالی ما ممکن است به کودکی مان بازگردد بنابراین به فرزندانتان انگیزه ای بدهید تا در کار های عام المنفعه و خیریه ها حضور داشته باشند. این مفهوم در سن چهار سالگی برای کودکان قابل درک است.
به فرزند تان بگویید که چرا همه ی ما باید کمک کنیم و اینکه حتی مقدار کمی پول هم می تواند برای افراد نیازمند تاثیرگذار باشد. هر مبلغی که کودک تان برای کمک به خیریه کنار گذاشت، شما هم به همان اندازه به آن اضافه کنید. با هم موسسه هایی را پیدا کنید که با مقادیر اندک، کارهای بزرگ انجام می دهند. مثلا کمک به هزینه های درمانی فردی در محله و....
تفاوت نیاز، آرزو و پس انداز
به فرزندانتان کمک کنید تا اختلاف میان نیاز، و آرزو را به خوبی درک کنند. این امر به آن ها کمک می کند که در آینده تصمیم های عاقلانه تری در مورد نحوه خرج کردن پول هایشان بگیرند. هدف مندی اهمیت بالایی در یادگیری ارزش پول و پس انداز کردن دارد. انسان ها چه در دوره های ابتدایی زندگی و چه در میان سالی تا هدفی را برای خود تعیین کنند، نمی توانند به آن دست پیدا کنند. در این قسمت می توانید هر وسیله بازی و یا آیتم های دیگری را که کودک از شما تقاضای خرید آن را می کند به صورت هدف آن ها قرار دهید. چنین هدف سازی هایی به کودکان کمک می کند که یاد بگیرند که در قبال خواست هایشان مسئولیت پذیر باشند.
ارزش پس انداز کردن را در مقابل خرج کردن، به کودکان آموزش دهید. به کودکان یاد بدهید که اگر پول هایشان را پس انداز کنند، می توانند سودی که برایشان در بردارد را به مبلغ اولیه پول خود اضافه کنند. اگر کودکان پولی را در خانه پس انداز کرده اند، سعی کنید خودتان بر روی آن مقدار پول به آنها سود بدهید. به آن ها یاد بدهید که میزان سود های خود را شمارش کرده و ببینند که چقدر سریع میزان سپرده های آن ها افزایش پیدا می کند. زمانی نخواهد گذشت که خودشان متوجه می شوند که سریع ترین راه برای رسیدن به اعتبار بالا، پس انداز کردن مکرر پول هاست. گاهی اوقات والدین هم با کودکان همراه شده و در پس انداز کردن پول ها با یکدیگر مسابقه می دهند.
جمله آخر
اگر گاهی به فرزندتان در این مسیر سخت گذشت باز هم از هدف خود دست نکشید. آینده ی او در گرو همین آموزش های دوران کودکی اش است.