علت لکنت زبان در کودکان
زبان، از ارکان اصلی ارتباطات می باشد که نقش بسزایی در روند زندگی دارد و در این بین، ممکن است اختلالاتی چون لکنت زبان، این ارتباط را کمی تحت تاثیر قرار دهد.
لکنت زبان با علایمی چون تکرار کلمات، توقف بین حروف وکلمات (به خصوص اصوات سخت) و کشیده گویی بروز پیدا می کند.
به این نکته توجه داشته باشید که هرنوع من من کردن نمی تواند نشان دهنده لکنت باشد چرا که کودک ممکن است در زمان خستگی یا ترس، به گونه ای سخن بگوید که شما تصور کنید فرزندتان لکنت دارد اما این حالت صرفا می تواند ناشی از ترس باشد که حتی برای یک فرد بزرگسال نیز امکان وقوع این اتفاق هست.
عوامل بروز لکنت زبان در کودکان 2 و 3 ساله
جنسیت: پسران بیشتر از دختران (هم سن و سال) با لکنت زبان درگیر هستند که نشان دهنده تاثیر جنسیت در برخی اختلاات چون لکنت است.
سابقه خانوادگی: ژنتیک و سابقه خانوداگی دو عامل مهم و شاید گریز ناپذیر در بروز لکنت هستند.
سن شروع: قبل از سن چهار سالگی احتمال تشدید این عارضه در کودکان بیشتر از آن هایی است که در سنین پایین تر دچار لکنت می شوند.
چالش تشخیص صحیح لکنت در کودکان 2و 3 ساله
اینکه ببینید فرزندتان تلاش زیادی برای صحبت کردن می کند، می تواند زنگ خطری باشد که باید آن را جدی گرفت. به خصوص اگر پیش از آن سابقه این چنینی نداشته است. البته به این موضوع توجه کنید که لزوما هر نوع وقفه یا من من کردن نمی تواند نشان دهنده لکنت باشد.گاها ممکن است دلیلش صرفا ترس یا استرس باشد که می تواند برای هر فردی با هر سنی رخ دهد.به طور کلی لکنت زبان ناگهانی، نادر نیست و خوشبختانه، حدود 75 درصد از کودکانی که چنین چیزی را تجربه می کنند، بهبود می یابند.
تفکر و باور های غلط پدر مادرها در باب لکنت زبان کودکان 2 و 3 ساله
باور: من با رفتار یا صحبت هایم باعث لکنت کودکم شدم.
اصلاح: رفتار والدین نقش مهمی در احوالات کودکان دارد اما اثر ژنتیک را نباید در بروز لکنت نادیده گرفت.
باور: باید جملات کودکم را تکمیل کنم که با تلاش مضاعف برای صحبت کردن، اذیت و خسته نشود.
اصلاح: حق دارید که از دیدن لکنت فرزندتان ناراحت شوید اما بدانید با قطع کردن صحبتش، نه تنها به او کمک نکرده اید، که به کمبود اعتماد به نفس و تشدید لکنتش افزوده اید. سعی کنید ارتباط چشمی مستقیم برقرار کرده و بذر اطمینان و آرامش را در قلبش بکارید.
باور: شیوه و سبک زندگی تاثیری در لکنت ندارد.
اصلاح: بدانید که سبک زندگی غلط یا پر تنش می تواند به فشار و دلواپسی های کودکتان بیفزاید و اوضاع را وخیم کند یا حتی حالت تهاجمی به فرزندتان منتقل کند.
تفاوت انواع لکنت در کودکان 2 و 3 ساله
به طور کلی، تشخیص لکنت، کار ساده ای نیست. پس لطفا به توصیه ها و نسخه پیچی های اقوام و افراد بی تجربه و نا آگاه توجه نکنید و با مراجعه به افراد متخصص، می توانید با نوع لکنت زبان فرزندتان و شیوه و تکنیک های درمان یا جلوگیری از پیشرفت آن، آشنا شوید. گاها ممکن است لکنت زبان را با لکنت ناروایی اشتباه بگیرید که تشخیص این امر، از عهده گفتاردرمان گر بر میاید.
رفتار لکنتی به این شکل بروز پیدا می کند که فرزند شما برخی اصوات و هجاها وحروف و کلمات را بیش از یک بار تکرار می کند برای مثال پِ پِ پِ پِ پیانو یا مامان دوست دوست دوست دارم. اما رفتار غیر لکنتی به شکلی است که یک عبارت را مجددا تکرار می کند مثل من رفتم. یا از عبارت هایی مانند اوه، خب و... استفاده می شود.
لکنت زبان و رفتار صحیح با کودک
هزینه های گفتار درمانی لکنت زبان
گفتار درمانگر با توجه به تحصیلات و تجربه اش، اختلال گفتاری را تشخیص می دهد و به واسطه کمک های ایشان و تلاش و همکاری خود فرد و خانواده، درمان فرد صورت میگیرد. در جلسات گفتار درمانی، از تست های متنوعی استفاده و حتی طول دوره چند ساله، به چند ماه کاهش می یابد.هزینه های گفتار درمانی برای هر جلسع به طور میانگین 44 هزار تومان است و متاسفانه تحت پوشش بیمه هم نیست اما این هزینه برای مکان ها و کارشناسان مختلف، متنفاوت است. و انجام گفتار درمانی در منزل یا کلیلنک ها هم انجام می شود و با توجه به شرایط، هزینه ها افزایش می یابد.
عواقب توجه نکردن به لکنت کودکان 2 و3 ساله
با توجه به تاثیر و اهمیت زبان در برقراری ارتباط، لکنت زبان می تواند به اعتماد به نفس و معاشرت فرزندتان خدشه وارد کند و وی را به فردی منزوی، گوشه گیر، خجالتی و جامعه گریز تبدیل کند. پس حفظ آرامش خودتان به عنوان والدین و رسیدگی به موقع برای درمان فرزندتان و انتقال اعتماد به نفس به کودکتان، می تواند تاثیر بسزایی در ارتباطات و آینده فرزندتان داشته باشد. فراموش نکنید که با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و دسترسی به اینترنت، می توانید راحت تر از گذشته، زندگی واوضاع را برای خود و خانوده، شیرین کنید.
لحن و بیان، رفتار و خلاقیت شما با ایجاد یک محیط آرام و امن و به دور از استرس و پریشانی و برقراری ارتبط درست و چشمی با فرزندتان، از موارد مهم و تاثیرگذار دیگری هستند که می تواند حس صحبت کردن امن و خوب را برای کودکاتان فراهم کند. همچنین شما می توانید اقدامات درمانی در منزلتان برای کاهش لکنت زبان داشته باشید از جمله اینکه از به کار گیری جملات محکوم یا سرکوب کننده بپرهیزید، جملاتش را اصلاح نکنید و نگذارید خجالت بکشد یا هنگام صحبت عجله کند و با تکنیک هایی که بخشی از آن از سواد و علم و بخش دیگری ازآن از خلاقیت شما نشات می گیرد، به کودک اجازه صحبت علاوه در جمع خانوداگی، در جمع های فامیلی یا یک محیط کاملا جدید را بدهید و با این کار به او این قضیه را بقبولانید که لکنت زبان به هیچ وجه عیب یا زشت نیست و فقط کافیست آرامش خود را حفظ کند.
خرید لباس کودک یک تا سه سال
کلام اخر
کودکان، درزندگی خشن و ماشینی امروزی، آفریده های زیبا، پاک و بی پناهی هستند و باید خیلی بیشتر از بزرگسالان مورد توجه قرار گیرند چرا که توان دفاع از خویش را در برابر برخی ناملایمات ندارند. پدرها و مادرها به عنوان پناه و خانواده کودک، باید کمال توجه به فرزندان را داشته باشند و لحظه ای، محبت خود را از آن ها دریغ نکنند. در این بین، ممکن است برخی کودکان با اختلالاتی چون لکنت زبان دست و پنجه نرم کنند. جای نگرانی نیست فقط کافیست توجه خود را به فرزند و زمان داشته باشند که هم مراجعه و درمان به موقع صورت بگیرد و هم کودک دچار کمبود اعتماد به نفس یا شرمسای نشود. فرزندان، هدیه ها و امانت های الهی هستند. امانت دار خوبی باشیم.
در دنیای کنونی که مشغله ها و رزومرگی ها، فرصت فکر کردن را از ما گرفته، شاید صحبت کردن از راه های موثر برای کاهش تلخی ها باشد.یک ابزار ارتباطی و رکن مهم در ارتباطات، زبان و قدرت تکلم می باشد که تاثیر بارزی در روند زندگی دارد. در این بین، عارضه های گفتاری چون لکنت زبان، می توانند به اهمیت این موضوع بپردازند که عارضه هایی از این دست، به خصوص بین کودکان و رنج سنی 2 و 3 سال که بحث صحبت کردن کودکان جدی تر می شود و اتفاق عجیب یا نادری هم نیست.