دوست خیالی کودک چه زمانی دردسر ساز می شود
دوست خیالی همانطور که از نامش پیداست فردی غیر واقعی است که کودک با او حرف می زند و بازی می کند
حتی بعضی از کودکان با آن ها مشورت می کنند و یا زمانی نبود آن ها را احساس می کنند. اگرچه مشاهده ی اینکه کودکتان بیشتر وقت خود را با دوست خیالی خود می گذراند، نگران کننده است، اما وجود این دوست خیالی کودکان بخش مهمی از رشد آن هاست.
داشتن دوست خیالی کودکان از چند سالگی آغاز می شود؟
این دوستان معمولا زمانی که کودک حدود دو و نیم سال سن دارد پدید می آیند و تا هفت سالگی این دوست همراهشان باقی می ماند، ولی اوج این مسئله بین سنین چهار تا 6 سالگی است.
دوست خیالی کودکان چه ویژگی هایی دارد؟
- به کودک شما گوش می دهد و از او پشتیبانی می کند.
- در مورد کودک شما قضاوت نمی کند و او را مقصر نمی داند.
- کارهایی را انجام می دهد که فرزند شما قادر به انجام آن ها نیست.
- با کودک شما بازی می کند.
- خاص است و فقط به فرزند شما تعلق دارد.
دوست خیالی از کجا می آید؟
کودکان به دلایل مختلف دوستان خیالی را تشکیل می دهند و هر دوست خیالی برای خالق خود بی نظیر و خاص است. اما یک دلیل مشترک صرفا تسکین تنهایی است. اگر به یک فرد خیالی فکر می کند، همیشه کسی را دارد که با او بازی کند. این یکی از دلایلی است که نشان می دهد چرا کودکانی که اولین فرزند هستند و همبازی ندارند، بیشتر دارای دوست خیالی هستند.
دوستان خیالی به کودکان اجازه می دهند دنیایی را باور کنند که همه به خودی خود ایجاد می کنند. روشی که کودکان با دوستان خود بازی می کنند و یا با آن ها صحبت می کنند می توانند در مورد احساس آن ها چیزهای زیادی برای شما بگویند. دوستان آن ها را باور کنید که به دنیای درونی فرزند تان و دوست داشتن آن ها نزدیک شوید.
مزایای دوست خیالی
1-دوست خیالی مانند یک دوست با ارزش درکنار فرزند شما است.
2- وقتی فرزندتان با ترس، نگرانی، ناراحتی و دیگر احساسات درگیر می شود با دوست خیالی خود در مورد آن ها صحبت می کند و آرام می شود.
3- همچنین دوست خیالی کودک از فرزندتان حمایت می کند، با او بازی می کند، هیچ وقت مخالف نظرکودکتان کاری انجام نمی دهد، در هنگام ترس و یا خجالتی همراه اوست و هر وقت که کودکتان به او نیازی نداشته باشد، دنبال کار خودش می رود.
4- باعث افزایش خودباوری و اعتماد به نفس کودک شما می شود.
5- جسارت و شهامت کودکتان افزایش می یابد.
6- دوست خیالی، قدرت خیال پردازی کودک را افزایش می دهد و به پرورش خلاقیت او کمک می کند.
7- کمک به گسترش دایرهٔ لغات در صحبت کردن.
8- بهبود تفکر انتزاعی در کودک.
دوست خیالی کودک چه زمانی دردسر ساز می شود؟
معمولا کودکان بعد از ورود به مدرسه و آشنا شدن با دوستان جدید و واقعی، از دوست خیالی خود فاصله می گیرند و به دنبال ارتباط با افراد واقعی هستند. وقتی فرزند شما متوجه بشود که دوست خیالی او از نظر دوستانش قابل قبول نیست، کم کم او را فراموش می کند. اما اگر کودک شما بعد از رفتن به مدرسه همچنان به ارتباط با دوست غیر واقعی خود اصرار می کند و حاضر به جدایی از او نیست، در چنین زمانی باید به یک متخصص کودک مراجعه کنید تا مسئله جدی تر از این نشود.
همچنین ممکن است کودک شما بیش از حد ساکت باشد و از جامعه گریزان شود.
بیش ازحد نگران نشوید
با دوست خیالی کودکتان مخالفت نکنید و کودک را مجبور نکنید که دوست خیالی اش را رها کند. وجود دوست های خیالی در سنین پایین بسیار عادی است. اگر کودکتان را از داشتن چنین دوستی ممنوع کنید، فقط باعث می شوید او به دوست خیالی اش بیشتر علاقه مند شود. در ضمن تصور نکنید کودکتام احساس تنهایی می کند یا مشکلی وجود دارد. آرام بمانید و از ورود دوست جدید کودک به جمع خانوادگی تان استقبال کنید.
دوست خیالی کودک را بپذیرید
ازآنجایی که این دوستان خیالی مدتی مهمان تان خواهند بود، پس سعی کنید آن ها را بهتر بشناسید.
گفت وگو درمورد دوست خیالی کودکان به شما کمک می کند تا ارتباط محکم تری با کودکتان برقرار کنید و درعین حال به پرورش قوه تخیل او کمک کنید. علاوه برآن، دانستن بیشتر درمورد دوست خیالی باعث می شود شما درباره ی علایق، ترس ها و احساسات کودکتان بیشتر بدانید، زیرا علایق یا بیزاری های کودک با دوست خیالی اش یکسان است. معمولا این دوستان خیالی ممکن است ویژگی یا استعداد خاصی داشته باشند یا در فعالیتی شرکت کنند که کودکتان درمورد آن کنجکاو است اما ترس این را دارد که آن کار را انجام دهد.
مراقب باشید بیش از حد به دوست خیالی کودکتان توجه نکنید
اگر بیش ازحد به دوست خیالی کودکتان توجه کنید ممکن است او بیشتر از حد معمول دوست خیالی خود را حفظ کند یا حتی به شما حسادت کند و تصور کند که می خواهید دوستش را از او بدزدید. بنابراین نسبت به دوست خیالی کودک تان اشتیاق زیاد نشان ندهید و هرگز آن ها را با هم مقایسه نکنید.
کودک و دوست خیالی اش را سرزنش نکنید
دوست خیالی فرزند خود را مسخره نکنید و او را مورد سرزنش قرار ندهید. مسخره کردن و سرزنش کودک به دلیل بازی و صحبت با دوست خیالیش منجر به بیزاری او از شما و از بین رفتن احساس اعتماد به نفس او می شود.
مقصر دانستن دوست خیالی
گاهی اوقات کودک حرفی را می زند یا کاری انجام می دهد که نباید انجام می داد، ممکن است دوست خیالی خود را مقصر جلوه دهد. در این جور مواقع بهتر است کاملا جدی به کودکتان بگوئید که دوست خیالی نمی تواند این کار را انجام دهد و به آرامی از او بخواهید که اگر مثلا جایی را کثیف کرده خودش آن جا را تمیز کند.
با دوست خیالی کودک تعامل نکنید و وارد گفت وگو نشوید
پذیرفتن دوست کودک به معنای وارد تعامل شدن با او نیست. این تصمیم می تواند بسیار خطرآفرین باشد. چرا که این دوست خیالی در ذهن کودک است و در حقیقت کودک خالق اوست نه شما. این ممکن نیست که شما جمله ای را به دوست خیالی کودک بگویید و جوابش را خودتان انتخاب کنید. منظورمان این است که شما نمی توانید شرایطی مشابه حرف زدن کودک با دوست خیالی اش را شبیه سازی کنید. مثلاً تصور کنید می خواهید کودک غذا بخورد و او این را قبول نمی کند. حال شما برای راضی کردنش به سراغ دوستش می روید و می گویید ببین دوستت می گه باید به موقع غذا بخویم!! که این اشتباه است.
زندگی واقعی را برای او جذاب کنید
دوست خیالی داشتن به نوعی شرایط سرگرم کننده ای برای برخی از لحظات کودک فراهم می کند، اما مسلما هیچ کس دوست ندارد که زندگی تخیلی کودکش، جذاب تر از زندگی واقعی او شود. بنابراین با کودکتان بازی های تفریحی و شاد انجام بدهید و از او بخواهید که با دوستان واقعی و خواهر و برادرش بازی کند. او را به مکان های تفریحی مختلف (مانند پارک، موزه و کتابخانه) ببرید و سعی کنید با کودکان هم سن خود آشنا شود. هرقدر کودکتان تجربه های جدیدی در دنیای واقعی داشته باشد، زودتر با دوست خیالی خود خداحافظی می کند.
محدودیت تعیین کنید
به کودکتان اجازه ندهید با استفاده از دوست کوچولویش، از عواقب کارهای خود فرار کند. هر بار که انگشت اتهام را به سوی دوست خودش می گیرد به یادش بیندازید که سرزنش کسی دیگر به خاطر خطایی که خودش انجام داده، دروغ گویی و کار بدی است. به او بگویید که می خواهید حقیقت را بشنوید. هر بار هم که کودک به خطای خودش اعتراف کرد، به خاطر صداقتش او را تشویق کنید و سپس به او نشان بدهید که هر خطایی چه عاقبتی دارد.
جمع بندی
برای مواجهه صحیح و منطقی با دوست کودک و مسائل مربوط به آن اصل اول جدی گرفتن کودک و رفتارهای اوست. بازی ها و خیالات کودک بخش مهمی از زندگی اوست. با کودکتان بیشتر وقت بگذرانید و در صورت لزوم دوستش را بیشتر بشناسید. دوست خیالی کودک مثل دوست های واقعی می تواند دوستی خوب یا دوستی بد باشد. بسنجید که آیا این دوستی برای کودکتان مفید است یا آثار مخربی بر وی می گذارد. برخورد با دوست خیالی کودکان در خیلی مواقع تفاوت چندانی با دوست واقعی آنان ندارد.
حالا که علت داشتن دوست خیالی کودکان را بررسی کردیم شاید بتوان گفت دوست خیالی کودک برآیند حوادث و محیط کودک است. به محیط او از جمله رفتار خودتان، فیلم ها و کارتون هایی که می بیند، اسباب بازی ها و … به خوبی توجه کنید.
برای شناخت روحیات کودکان نیاز به آموزش پدر و مادر است. بنابراین والدین باید در مواجهه با مسائلی که به نظرشان غیر عادی قلمداد می شود، قبل از هرگونه اقدامی نسبت به آن کسب آگاهی کرده و نحوه برخورد صحیح با موضوع پیش آمده را بدانند.