فروشگاه اینترنتی سبزآبی، نمایندگی انحصاری فروش اینترنتی لباس نوزاد و کودک برندهای تیک تاک و برگ سبز
تفاوت میان لوس کردن و محبت کردن به کودک

تفاوت میان لوس کردن و محبت کردن به کودک

  • 1402/05/02
  • 942
نیاز به محبت در کودکان اهمیت بالایی دارد. اما والدین باید مرز میان محبت و لوس کردن را بدانند.

محبت کردن به کودک

همه ی انسان ها در تمام مراحل زندگی به محبت نیاز دارند، اما این نیاز در کودکان بیشتر و مهم تر می باشد. در واقع محبت کردن، اصول و قواعد مخصوص به خودش را دارد. و دانستن این اصول و استفاده از آن باعث می شود تا والدین به گونه ای با فرزندشان برخورد کنند تا او را مستقل بار بیاورند. به عنوان والدین کودک، باید به او کمک کنید تا بتواند توانایی های بالقوه خود را بالفعل کند، تا در زندگی فردی خوشبخت و توانمند باشد. گاهی برخی از والدین کارهایی انجام می دهند و آن را به حساب مهر پدر و مادری می گذارند، اما متوجه نیستند که با تن دادن بی حد و مرز به خواسته های کودک منجر به از بین بردن استقلال کودک در آینده می شوند. در واقع کودکان، باید هر کاری که توانایی جسمی اش را داشته باشند خودشان به تنهایی انجام دهند، و در صورتی که نیاز باشد والدین می توانند مهارت های لازم در این زمینه را به کودک آموزش دهند.

لوس کردن کودک

لوس کردن کودک وقتی اتفاق می افتد که، والدین و یا نزدیکان کودک هر کاری را که او بخواهد و در هر زمانی که اراده کند برایش انجام می دهند. چیزی که مهم است این است که ما باید به کودک بفهمانیم ما همیشه در صدد برآورده کردن خواسته های او هستیم و نیاز هایش را درک می کنیم اما به منزله ی این نیست که کودک انتظار داشته باشد که، ما همیشه هوس ها و نیاز هایش را بر طرف می کنیم. زمانی که بدون درنگ هر کاری برای کودک می کنیم، همیشه به او پول می دهیم و هر چیزی که بخواهد برایش فراهم می کنیم و همچنین به کودک خود این احساس را می دهیم که تمام جهان برای خدمت رسانی به او آماده هستند، در واقع کودک را لوس می کنیم. از مواردی که نگرانی خانواده را به دنبال دارد همین لوس شدن کودکشان می باشد.

بچه لوس

آیا لوس شدن یک اختلال رفتاری است؟

روانشناسان لوس بودن کودک را یک اختلال رفتاری می دانند، که متاسفانه امروزه در حال فراگیر شدن می باشد. در واقع لوس بودن کودک، ناتوانی او در برقراری ارتباط سالم با والدین، هم سن و سالان و اطرافیان می باشد. متاسفانه در این حالت کودک نمی تواند از طریق رفتار های صحیح با دیگران تعامل برقرار کند، و می خواهد از طریق لوس کردن خود به خواسته اش برسد.

عوامل موثر در لوس شدن کودک

نقض قوانین خانواده: هر خانواده ای با توجه به شرایط فرهنگی، اعتقادی، اقتصادی و... قوانین خاص خود را دارد. زمانی که کودک می فهمد با گریه کردن می تواند این قوانین را نقض کرده و به خواسته اش برسد از این ترفند در همه جا استفاده می کند. کودکان لوس، اکثرا خانواده های تسلیم شونده دارند. این خانواده ها با گمان اینکه دارند به کودک خود محبت می کنند، در مقابل تمام خواسته های کودک تسلیم شده و نیاز های او را برآورده می کنند.

تناقض رفتاری والدین: یکی دیگر از عوامل لوس شدن کودک تناقض رفتاری والدین می باشد. مثلا زمانی که کودک هنگام انجام یک کار، رفتار های متفاوتی از والدین می بیند دچار دوگانگی می شود. مثلا وقتی کودک می بیند با گریه و زاری نمی تواند به خواسته اش برسد، دست به کار های دیگری مانند قهر، خرابکاری، داد و فریاد و... می زند. و والدین برای ساکت کردنش حاضر به فراهم کردن خواسته اش می شوند.

دخالت دیگران در تربیت کودک: برخی از نزدیکان کودک مانند: خاله، عمو، پدر بزرگ و مادر بزرگ و... برای برآورده کردن نیاز های کودک هر کاری انجام می دهند و یا در نوع تربیت والدین دخالت می کنند. اینگونه باعث می شوند که کودک رفتار بدی با پدر و مادر داشته باشد و خود را برای نزدیکانش لوس کند و از طریق آن ها با خواسته اش برسد.

جنسیت و تک فرزندی تاثیری بر لوس شدن کودک دارد؟

امروزه با توجه به تک فرزندی شدن کودکان، جنسیت تاثیری بر لوس شدن کودک ندارد. اما در گذشته تا حدودی تاثیر گذار بود. اما می توان گفت تک فرزندی تاثیر بسزایی بر لوس شدن کودک دارد. متاسفانه تک فرزندی در ایران، توجه و محبت نابجا به همراه دارد. در واقع به خاطر اینکه والدین تمامی آرزو های خود را در تنها فرزندشان خلاصه کرده اند، می خواهند تمام نا کامی ها، کمبود های مادی و معنوی خود را با فرزندشان جبران کنند به همین منظور به کودک بیش از اندازه بها می دهند و تا حد امکان تمامی خواسته های کودک را برآورده می کنند در نتیجه کودک بیش از اندازه لوس می شود.

نکاتی در زمینه تربیت کودک

محرومیت از مزایا

مثلا برای بازی با موبایل و یا بازی های کامپیوتری زمان تعیین کنید، اگر کودک در زمان مشخص شده از بازی دست نکشید و یا گریه و زاری راه انداخت، فردا شب او را از بازی کردن محروم کنید.

دیدن تبعات رفتار

کودک باید تبعات رفتارش را ببیند. از کودک خود بخواهید تا بعد از بازی کردن اتاق خود را مرتب نماید. و اگر این کار را انجام نداد شما به هیچ وجه اتاقش را مرتب نکنید. باید بگذارید اتاق کودک نا مرتب بماند تا وسایل خود را در میان بی نظمی گم کند، این کار باعث می شود تا دفعات بعد برای جلوگیری از بی نظمی اتاق و گم شدن اسباب بازی هایش، اتاق خود را مرتب کند. یا اگر کودک شما غذا نمی خورد، اینکه به دلیل محبت کردن دنبال او راه بیفتید تا به او غذا بدهید اشتباه است. و موجب لوس شدن او می شود. باید بگذارید تا وعده ی بعدی کودک گرسنه بماند، اینگونه او یاد می گیرد تا در زمان مقرر غذای خود را بخورد.

خانواده شاد

محبت بی حد و مرز

نیازی نیست تا برای محبت به فرزند تان حد و مرزی قرار دهید. همین که به کوک نشان دهید و به او بگویید چقدر دوستش دارید کافی است. در مقابل کودک باید متوجه شود که به این معنی نیست که هر کاری انجام دهد مورد تایید والدین است و یا والدین تمامی خواسته های او را برآورده می کنند. در مورد رفتار و کار های نادرست به کودک آموزش دهید و اگر بعد از آموزش خواسته ی نا معقولی داشت آن را نپذیرید.

وقت گذاشتن برای کودک

متاسفانه امروزه والدین به دلیل نداشتن فرصت کافی برای جبران کمبود محبت کودک، به محبت های مالی روی آورده اند. مدام برای کودک هدیه می خرند و یا هر چه بخواهد برایش مهیا می کنند. مهم ترین هدیه ای که می توانید به فرزندتان بدهید، پاداش های اجتماعی است. یعنی طوری که او دوست دارد برایش وقت بگذارید. مثلا با او بازی کنید، با هم کارتون ببینید، او را در آغوش گرفته و جملات محبت آمیز به او بگویید، از کار های خوب و موفقیت هایش تعریف کنید.

مرز میان محبت و لوس کردن کودک

یک مرز حقوقی و انسانی میان این دو می باشد. اگر کودک شما مرز ها را رد کرد و کار های نادرستی انجام داد نباید بی تفاوت باشید. باید نشان دهید که، نباید هر کاری که دوست دارد انجام دهد. برای مثال: اگر مشق هایش را ننوشت، به خواهر یا برادر خود زور گفت و یا شما را کتک زد متناسب با رفتارش او را تنبیه کنید. در درجه ی اول باید به فرزند تان بفهمانید که، بعضی از خواسته هایش با تلاش به دست می آید و بعضی از آن ها به صلاحش نمی باشد. در واقع کودکان باید بتوانند زندگی را با استرس های معمول تجربه کنند تا بتوانند مستقل بار بیایند. هرگز کاری که وظیفه ی کوک می باشد را شما انجام ندهید. مثلا به جای او تکالیفش را ننویسید. این کار موجب لوس شدن کودک می گردد. اما تا می توانید کودک خود را بغل کنید و به او حرف های محبت آمیز بزنید، این کار نه تنها موجب لوس شدن نمی شود، بلکه موجب آرامش درونی کودک می گردد. در واقع آن چه اهمیت دارد این است که، نباید به بهانه ی محبت کردن به کودک به هر نوع خواسته ی معقول و نا معقولی تن بدهید.

لباس تابستانی بچه گانه

پیامد لوس کردن کودکان

  • کودکان لوس معمولا راضی و خوشنود نیستند
  • تلاشی برای بدست آوردن خواسته هایشان نمی کنند
  • انعطاف پذیری و یادگیری درس های مهم زندگی را از دست می دهند
  • همیشه حق به جانب هستند
  • در مقابل مشکلات و نا امیدی ها ناتوان هستند

چگونه کودک را لوس نکنیم؟

به کودک عشق، توجه و عاطفه نشان دهیم. به او بگوییم در تمامی مشکلات کنارش خواهیم بود اما به منزله ی این نیست که تمامی انتظاراتش را برآورده می کنیم. با حذف محدودیت ها هیچ کمکی به کودک نمی کنید، اگر بتوانید در مقابل خواسته های کودک پاسخ مناسب دهید در واقع به او کمک کرده اید تا در شرایط و محیط های خاص نسبت به محدودیت ها رفتار درستی نشان دهد. به او تلاش در شرایط سخت را بیاموزید. رابطه ی خود را با کودک با مهر و عاطفه توسعه دهید و به او یاد بدهید که، در مورد کدام نیازش می تواند روی شما حساب کند.

کلام آخر

برای کودکان محدودیت تعیین کنید و انتظارات خود را بازگو نمایید. کودک باید بداند زمانی که کار اشتباهی انجام می دهد، ما او را درک کرده و به حرف هایش گوش می دهیم و همچنان دوستش داریم. در حقیقت کودک باید خود را در امنیت احساس کرده تا بتواند رشد کند. اما در مقابل باید بداند کار اشتباه، پیامد هایی نیز دارد و باید با آن روبرو شود. به کودکان خود احترام به دیگران، صمیمیت، همکاری و سازش با دیگران را یاد بدهید. بگذارید با زندگی و پیامد های استرس آور آن مواجه شوند تا در آینده دچار مشکل نگردند.