انواع لوازم ایمنی و محافظت از کودک
آسیب دیدن کودک نوپا در منزل یکی از نگرانی های والدین است، برای حفاظت از کودک باید از لوازم ایمنی مناسب در منزل استفاده کرد.
حفاظت از کودک نوپا
زمانی که نوزاد شروع به سینه خیز، چهار دست و پا و راه رفتن می کند، ممکن است به علت کنجکاوی و جدید بودن محیط و لوازم خانه دست به کار های خطرناکی بزند به همین منظور لازم است برای ایمن سازی خانه اقداماتی را انجام دهید. معمولا نوزادان پسر فعال تر و پر جنب و جوش تر هستند و نسبت به نوزادان دختر بیشتر در معرض آسیب قرار می گیرند. از جمله مواردی که موجب ایجاد نگرانی برای پدر و مادر می شود، حفظ ایمنی و مراقبت از کودکان است. به همین دلیل استفاده از ابزار ایمنی و مراقبت کودک از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه لوازم زیادی برای ایجاد ایمنی کودک، در سایز ها و شکل های مختلفی تولید و عرضه می شوند و به راحتی می توان آن ها را تهیه کرد.
زمان مناسب برای ایمن سازی محیط خانه و لوازم آن
یکی از علت های مرگ نوزادان، سندروم مرگ ناگهانی است به همین منظور از همان ابتدای ورود نوزاد به منزل باید ایمنی را رعایت کنیم، قدم مهم تر قبل از غلت زدن نوزاد و شروع به حرکت کردن است. به همین منظور ابتدا باید محیط خانه و لوازم آن را بررسی کنید، در صورتی که متوجه شرایط خطر آفرین شدید، حتما برای رفع آن اقدام کنید.
بهترین راه این است که از دید کودک خود، خانه و لوازم را بررسی کنید، روی چهار دست و پای خود قرار بگیرید و هرآنچه را می بینید بررسی کنید، چه چیزی وسوسه برانگیز است؟ چه لوازمی در دسترس است؟ اگر تازه راه افتاده بودید کدام قسمت خانه را برای راه رفتن و تاتی تاتی کردن انتخاب می کردید؟ آن جا چه لوازم خطرناکی وجود دارد که توجه کودک را جلب کند؟ این کار ها باعث می شود متوجه شوید کدام کابینت، کمد، دارو، مواد غذایی، مواد شوینده و... در دسترس کودک قرار دارد؟ آیا پریز های برق قابل دسترسی کودک هستند؟ اشیاء و لوازم تزیینی کوچکی که ممکن است کودک آن ها را در دهان گذاشته و موجب خفگی او شود در کجای خانه قرار دارد؟ در صورتی که در معرض دید و قابل دسترسی برای کودک هستند باید آن ها را بردارید.
اقدامات لازم برای ایمن سازی
پس از اینکه به بررسی محیط و لوازم منزل پرداختید، باید اقدامات لازم را برای ایجاد ایمنی انجام دهید. برخی از این اقدامات عبارت اند از:
عایق کاری سیم ها و نصب درپوش پریز برق
کودکان علاقه دارند که انگشتان، اشیاء کوچک، سنجاق و... را وارد پریز برق کنند، به همین منظور با استفاده از درپوش های محافظ پریز می توانید تا حدامکان پریز را از دید کودک خارج کنید. همچنین در صورتی که سیم های برق لوازم الکترونیکی روی زمین قرار دارند می توانید آن ها را با داکت های مخصوص بپوشانید تا کودک به آن ها دسترسی پیدا نکند.
تیشرت نوزادی پسرانه و دخترانه
حفاظ ایمنی کودک
نصب حفاظ ایمنی کودک یکی از مهم ترین اقدامات برای ایمنی کودک در زمان سینه خیز رفتن است. این حفاظ ها در بالا و پایین پله ها یا نواحی دیگری که نباید کودک وارد آن شود مانند آشپزخانه و... نصب می شوند. محافظ هایی که میله های عمودی دارند از نوع آکاردئونی بهتر هستند زیرا نوع آکاردئونی ممکن است موجب گیر کردن سر کودک و خفگی او شود.
ایمنی مبلمان و لوازم خانه
بهتر است در این مورد بسیار دقت کنید زیرا تعداد زیادی از کودکان به علت واژگونی وسایلی نظیر مبلمان، تلویزیون، قفسه کتاب و... مصدوم شده یا جان خود را از دست می دهند. برای جلوگیری از این کار می توانید قفسه ها را به دیوار متصل کنید، تلویزیون یا وسایل دیگر را که لبه میز قرار دارند تا جای امکان به عقب هل بدهید و از دسترس دورشان کنید، بهتر است لوازم سنگین تر را در کشوهای پایین قرار دهید تا قسمت بالایی کمد یا بوفه سبک تر شود. کودکانی که تازه شروع به راه رفتن کرده اند از وسایل و مبلمان برای بالا رفتن و تکیه کردن استفاده می کنند به همین دلیل باید جانب احتیاط را رعایت کنید، همچنین گوشه های تیز مبلمان، میز، قفسه و کمد ها را با چسب های مخصوص یا ضربه گیر بپوشانید.
جلوگیری از سر خوردن کودک
سرامیک و کفش پوش های خانه به علت لیز بودن ممکن است موجب سر خوردن کودک نوپا شود، تا حد امکان سعی کنید فضای های خالی کف خانه را با موکت بپوشانید تا مانع از آسیب کودک شوید.
ایمنی تخت خواب کودک
یکی دیگر از مکان هایی که باید به ایمنی آن توجه کنید تخت خواب کودک است، برای این کار لازم است موارد زیر را رعایت کنید:
- از گهواره و تخت هایی استفاده کنید که حفاظ داشته باشد، بهتر است از حفاظ های متحرک استفاده نکنید، همچنین به فاصله میان نرده های حفاظ دقت کنید.
- تخت خواب یا رخت خواب کودک را در کنار پنجره و کمد های شیشه ای قرار ندهید.
- هرگونه چراغ، اکسسوری سنگین، تابلو و... را در بالای تخت و محل خواب کودک قرار ندهید.
- تخت کودک را از عروسک و اسباب بازی پر نکنید، تا فضای کافی برای تنفس کودک وجود داشته باشد و مانع از مرگ ناگهانی نوزاد شود.
- اگر کودک قادر است به تنهایی از تخت یا گهواره خارج شود، بهتر است تخت او را عوض کرده و ارتفاع آن را کاهش دهید.
ایمنی آشپزخانه و کابینت ها
لوازم آشپزخانه مانند چاقو، مواد شوینده، لوله کشی اجاق گاز، قابلمه های داغ و... برای کودک نوپا خطرناک هستند. به همین دلیل لازم است موارد زیر را برای ایجاد ایمنی کودک رعایت کنید:
- آب میوه گیری، چرخ گوشت، غذا ساز و لوازم تیز و برنده مانند چاقو و... را از دسترس کودک خارج کنید.
- روی کابینت و کشوهایی که لوازم شکستنی درون آن ها قرار دارد قفل کودک بزنید.
- وسایل برقی را پس از استفاده از پریز بکشید و در دسترس کودک قرار ندهید.
- از قفل و درپوش های دستگیره برای جلوگیری از باز کردن درب اجاق گاز استفاده کنید.
- هنگام پخت غذا، قابلمه ها را روی شعله های عقبی قرار دهید تا دست کودک به آن ها نرسد.
ایمنی درب پنجره ها
- برای جلوگیری از سقوط کودک، درب پنجره ها را ایمن کنید. توجه داشته باشید که در پنجره های عمود بازشو، قسمت بالایی آن را باز کنید یا روی آن ها قفل بزنید تا مانع باز شدن پنجره توسط کودک شوید.
- پنجره های کم ارتفاع را کمتر از 10 سانتی متر باز کنید، برای این منظور از قفل های مخصوص که مانع باز شدن بیش از حد پنجره می شود استفاده کنید، البته در برخی از پنجره های جدید این قفل تعبیه شده است.
- برای جلوگیری از سقوط کودک از حفاظ پنجره یا نرده محافظ استفاده کنید.
- برای جلوگیری از صدمه دیدن دست کودک هنگام بسته شدن درب از ترمز درب یا محافظ انگشت استفاده کنید.
ایمنی سرویس بهداشتی و حمام
خطرات موجود در سرویس های بهداشتی به نسبت کمتر از محیط های دیگر است، اما وجود آب و برق در کنار هم می تواند خطر آفرین باشد، برای ایمن ساختن سرویس بهداشتی موارد زیر را رعایت کنید:
- برای درب دستشویی، حمام و سرویس فرنگی از قفل کودک استفاده کنید.
- لوازم خطرناک مانند قیچی و تیغ را در کشو یا قفسه های بالایی و دور از دسترس کودک قرار دهید.
- لوازم الکترونیکی مانند سشوار و ریش تراش را پس از استفاده از پریز بکشید.
- مواد شوینده و بهداشتی را دور از دسترس کودک قرار دهید.
- حواستان به درجه آب گرم کن باشد و آن را روی 49 درجه قرار دهید تا مانع از سوختگی با آب داغ شوید.
- برای ممانعت از سر خوردن کودک در حمام از تشک های لاستیکی در کف حمام استفاده کنید.
محافظ سر نوزاد و کودک
کودکانی که تازه شروع به نشستن کرده اند یا تازه به راه افتاده اند به علت عدم تعادل و زمین خوردن های متعدد، بسیار در معرض خطر هستند، در این میان مهم ترین و آسیب پذیر ترین عضو کودک، سر اوست و محافظت از سر کودک اهمیت بسیار زیادی دارد. محافظ سر کودک نی نی دوست یک بالشتک نرم کیف مانند است که توسط بند های قابل تنظیم به شانه های کودک متصل شده و از پشت سر کودک به خوبی محافظت می نماید. ضربه گیر سر کودک نی نی دوست از جنس پارچه مخمل پلی استر مایکروفایبر بسیار نرم و لطیف دوخته شده و درون آن از الیاف پلی اتیلن پر شده که از خاصیت ارتجاعی بالایی برخوردار است. این کالا برای کودکان بین 5 تا 18 ماهه مناسب است.
عرق سوز شدن نوزاد و درمان آن
معرفی برخی از برندهای لوازم و تجهیزات ایمنی
می توانید از سایت های مختلف نظیر دیجی کالا و کودکو انواع لوازم ایمنی را با قیمت مناسب تهیه کنید.
قیمت حدودی این ابزارها تا از 160 هزار تا 600 هزار متفاوت است. برخی از ابزار های ایمنی برند نینو شامل موارد زیر است:
- قفل کابینت نینو
- قفل کشوی نینو
- محافظ لبه نینو
- محافظ لبه شیشه نینو
- محافظ لبه های تیز نینو
- قفل آهن ربایی نینو
- محافظ انگشت نینو
- محافظ پریز نینو
- محافظ کنج و گوشه نینو
ابزار ایمنی کودک برند دریم بیبی
قیمت حدودی ابزارهای ایمنی این برند از 100 هزار تومان تا 2 میلیون تومان است. برخی از ابزارهای برند دریم بیبی عبارتند از:
- محافظ پریز برق دریم بیبی
- ضربه گیر درب دریم بیبی
- قفل کشویی دریم بیبی
- قفل کابینت و تلویزیون دریم بیبی
- گارد در و پله دریم بیبی
- زیر دری دریم بیبی
- قفل ماکروویو و اجاق گاز دریم بیبی
- قفل توالت دریم بیبی
سخن آخر
سالانه تعداد زیادی کودک به علت ایمن نبودن محیط خانه، قربانی صدمات فیزیکی و جانی می شوند. کودکان برای رشد جسمی و ذهنی خود نیاز به کنجکاوی و فعالیت دارند، پس از اینکه کودکان شروع به سینه خیز یا راه رفتن می کنند خطراتی آن ها را تهدید می کند به همین منظور باید محیط خانه را تا حد امکان ایمن کنیم تا مانع از آسیب دیدن آن ها شویم.گارد پله، قفل کابینت، درپوش پریز، قفل توالت، محافظ سر نوزاد.