10 نکته بارداری دوقلو یا چندقلویی
بارداری دوقلوها نیازمند مراقبت بیشتر و توجه بیشتر است.
1) مراقبت های پزشکی دقیق تر
به لطف داشتن بیش از یک کودک در شکمتان و صرف نظر از اینکه چقدر سالم هستید، بارداری شما اکنون یک بارداری پرخطر محسوب می شود. بیماری های زمینه ای مانند تیروئید و دیابت، بیماری های عفونی و راه های پیشگیری از ابتلا به آن ها، بیماری هایی مانند: واژینوز باکتریال، آبله مرغان، چیکونگونیا، سیتومگالوویروس، تب دنگی، آنفلوانزا، استرپتوکوک های گروه B، هپاتیت، تبخال تناسلی، ایدز یا HIV، لیستریوز، سرخجه، عفونت های آمیزشی مانند سیفلیس، کلامیدیا و سوزاک، عفونت های انگلی، آلودگی با تریکوموناس، عفونت های مجاری ادرار و... روند انجام معاینات سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم لازمه بارداری بوده و در موارد چند قلویی با دقت بیشتری انجام می شود.
2) مصرف اسید فولیک
اسید فولیک به شما کمک می کند تا از نقایص مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری کنید. دریافت اسید فولیک کافی در دوران بارداری امری حیاتی است و اغلب با مصرف مکمل بارداری به راحتی به دست می آید. اگر فقط یک جنین در شکم داشته باشید، روزانه 0/4 میلی گرم اسید فولیک نیاز دارید ولی برای دوقلوها، باید این دز را به یک میلی گرم در روز برسانید.
چه دوقلو باردار باشید و چه بیشتر، در مورد مصرف اسید فولیک و سایر مکمل های مورد نیازتان با پزشک خود صحبت کنید.
3) تشدید تهوع
تهوع بارداری شما نیز ممکن است بیشتر باشد. مقادیر بالاتر هورمون hcg تولیدشده طی بارداری چندقلویی، به این معنی است که احتمال ابتلا به تهوع افزایش می یابد. اما هر قدر هم که تهوع شدیدی داشته باشید، باید در حدود سه ماهه دوم بارداری، منتظر پایان تهوع باشید.
4) افزایش لکه بینی
هرچند سقط جنین خودبه خودی در بارداری چندقلویی دیده می شود، اما لکه بینی در بارداری چندقلویی همیشه دلیل سقط نیست. در صورت نبود دلپیچه و انقباضات شکمی یا ندیدن لخته های بزرگ خون، لکه بینی به معنای وجود مشکل نیست. اما حتماً در صورت هر گونه خونریزی یا لکه بینی با پزشک خود تماس بگیرید. او می تواند به سؤالات شما پاسخ دهد و مشخص کند چه اتفاقی افتاده است.
5) افزایش وزن بیشتر
به گفته مادرشو؛ وقتی بیش از یک کودک در شکم دارید، افزایش وزن بیشتر هم امری طبیعی است. به هر حال، شما وزن دو کودک، به علاوه مایع آمنیوتیک و در بعضی موارد، جفت های بیشتری را حمل خواهید کرد.
تغذیۀ خوب و کسب وزن مناسب در هر بارداری الزامی است، اما زمانی که بیش از یک کودک باردار هستید، این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا احتمال زایمان زودرس و وزن کم در بارداری های دو یا چندقلویی افزایش می یابد. افزایش وزن به خصوص بین هفته های 20 تا 28 بارداری مهم است. اگر مادری که دوقلو باردار است در هفته های 24 تا 28 بارداری خود، کمتر از 3600 گرم وزن گیری داشته باشد، احتمال زایمان زودرس در او تا سه برابر افزایش می یابد.
افزایش وزن بارداری تک قلویی برای زنانی که وزن مناسبی دارند بین 11 کیلو و 500 گرم تا 16 کیلوگرم است. اما مادران دوقلوها با توجه به وزن قبل از بارداری شان می توانند خیلی بیشتر وزن بگیرند. زنانی که بارداری دوقلویی را با وزن مناسب شروع می کنند می توانند انتظار افزایش وزنی بین 17 تا 25 کیلوگرم را داشته باشند. برای قل های بیشتر، این اعداد همچنان بالاتر می رود.
لباس برند کودک 15 مدل با طرح گل
وزن گیری مناسب برای بارداری دوقلوها
زنانی که دوقلو باردارند، در طول سه ماهۀ اول باید در حدود یک کیلو و 500 گرم تا 2 کیلو و 500 گرم وزن اضافه کنند. در ادامه و در سه ماهه دوم تا پایان بارداری، وزن گیری مناسب مادر باردار بر اساس شاخص توده بدنی او قبل از بارداری و به صورت زیر خواهد بود:
مناسب: شاخص تودۀ بدنی بین 18/5 تا 25، پیش از بارداری وزن مناسب محسوب می شود. این زنان در بارداری دوقلویی باید بین 17 تا 25 کیلوگرم وزن اضافه کنند. از هفتۀ 13 بارداری تا پایان بارداری، این مادران باید هر هفته در حدود 630 گرم وزن اضافه کنند.
کم وزن: شاخص تودۀ بدنی کمتر از 18/5 به منزله کم وزنی پیش از بارداری است. با توجه به وضعیت حساس این مادران در صورت بارداری دوقلویی بهتر است وزن گیری آنها به طور دقیق تحت نظر پزشک انجام شود.
اضافه وزن: شاخص تودۀ بدنی بین 25 تا 30، به معنی اضافه وزن پیش از بارداری است. مادران دارای اضافه وزن در صورت بارداری دوقلویی در طول دوران بارداری باید در حدود 14 تا 23 کیلوگرم وزن اضافه کنند. این افزایش باید از سه ماهۀ دوم تا انتهای بارداری هر هفته در حدود 600 گرم باشد.
چاقی: شاخص تودۀ بدنی بیشتر از 30 به منزلۀ چاقی است. مادران چاق در بارداری دوقلویی باید در طول دوران بارداری تنها 11 تا 19 کیلوگرم وزن اضافه کنند. این اضافه وزن از ابتدای سه ماهۀ دوم تا انتهای آن باید هر هفته در حدود 450 گرم باشد.
اگرچه وزن گیری مناسب ذکرشده در بالا بر اساس راهنمای جامع تغذیۀ مادران وزارت بهداشت است، اما در هر صورت با توجه به شرایط عمومی شما، در نهایت پزشک در مورد میزان وزن گیری شما در طول بارداری تصمیم خواهد گرفت و بهتر است مطابق نظر پزشک که تمام شرایط جسمی شما را در نظر می گیرد، نسبت به افزایش وزن اقدام کنید.
6) بیشتر غذا خوردن
بیشتر غذا خوردن احتمالاً منطقی به نظر برسد، چون رشد دو کودک یا بیشتر به غذای بیشتری احتیاج دارد. اگرچه شما نمی خواهید افراط و بیش از حد وزن اضافه کنید، اما کالری های مورد نیازتان قطعاً افزایش می یابد.
در یک بارداری تک قلویی، فقط از سه ماهه دوم به 300 کالری اضافی در روز نیاز دارید ولی اگر دوقلو باردارید، این عدد به 680 کالری اضافی در روز در سه ماهه دوم افزایش می یابد. خوردن هله هوله و غذاهای بی ارزش نیز فایده ای نخواهد داشت. کالری مصرفی شما باید از منابع غذایی سالم مانند پروتئین ها، غلات کامل و چربی های سالم تأمین شود.
7) افزایش عوارض شایع بارداری
خودتان هم می توانستید این را حدس بزنید. کودکان بیشتر مساوی افزایش وزن بیشتر و برابر با برخی عوارض بیشتر است، اما این عوارض پایان شیرینی دارد. مادران باردار با بیش از یک کودک ممکن است دچار کمردرد بیشتر، سوزش معده بیشتر و حتی مشکلات خواب بیشتر شوند.
با پزشک خود در مورد نحوه کنار آمدن با شکم در حال رشد خود صحبت کنید. کمربندهای بارداری و بالش های بارداری می توانند راه چاره برای راحتی بیشتر باشند.
خرید لباس نوزادی دخترانه و پسرانه
8) افزایش عوارض شدید بارداری
لقاح بیش از یک جنین می تواند با برخی خطرات برای سلامت مادر همراه باشد. به عنوان مثال، ممکن است بیشتر در معرض خطر دیابت بارداری باشید.
همچنین در صورت بارداری چندقلویی، احتمال ابتلای مادر به پره اکلامپسی نیز بیشتر خواهد بود. پره اکلامپسی با پروتئین موجود در ادرار، ورم بیش از حد دست ها و پاها و فشار خون بالا تشخیص داده می شود. اغلب اولین علامت پره اکلامپسی در ویزیت روتین پزشک شناسایی می شود، بنابراین هیچ ویزیتی را جا نیندازید. پره اکلامپسی می تواند هم برای مادر و هم برای کودکان خطرناک باشد.
9) زایمان زودتر
احتمال زایمان زودرس نیز وجود دارد. غیرمعمول نیست که مادران باردار با چندقلوها، کودکان خود را زودرس به دنیا بیاروند. درحالی که یک کودک فول ترم معمولاً در حدود 40 هفتگی زایمان می شود، دوقلوها اغلب بین هفته 36 تا 37 هفتگی و گاهی زودتر به دنیا می آیند.
10) احتمال سزارین
زایمان به شیوه سزارین در یک بارداری دوقلو یا چندقلویی احتمال بیشتری دارد. پس شما باید برای سزارین هم آماده شوید، حتی اگر در نهایت آن را انجام ندهید. احتمال سزارین با بارداری چندقلویی بیشتر است. اگر حداقل یکی از کودکان شما در وضعیت قرارگیری بریچ باشد، به این معنی است که احتمالاً به زایمان سزارین نیاز خواهید داشت.