اهمیت افزایش وزن در بارداری چندقلو ها
وزنگیری مناسب در دوران بارداری نقش مهمی در سلامت جنین دارد.
زمانی که شما دو یا چندقلو باردار هستید، وزن گیری صحیح برای سلامت جنین ها اهمیت ویژه ای پیدا می کند، زیرا وزن مناسب نوزادان هنگام تولد، ارتباط مستقیمی با میزان وزن گیری صحیح شما در طول بارداری دارد.
دلیل افزایش وزن بارداری
زمانی که کوچولوی شما در حال رشد در بدنتان است، شما هم حتما وزن اضافه می کنید؛ نه تنها به دلیلِ رشد جنین، بلکه بدن شما نیز در حال تغییر کردن است.
- جفت بزرگتر می شود؛
- رحم شما بزرگتر می شود؛
- سینه های شما بزرگتر می شوند؛
- مایع آمنیوتیک در اطراف نوزاد وجود دارد؛
- بدن شما خون و مایع اضافی تولید می کند.
تقریبا در دوران بارداری، در هر قسمت اضافه وزن خواهید داشت. در این صورت، به طور حدودی، میزان افزایش وزن در بارداری مشخص می شود.
- کودک: 3.5 کیلوگرم
- تامین خون: 2 کیلوگرم
- جفت: 1 تا 1.5 کیلوگرم
- رشد رحم: 2 تا 2.5 کیلوگرم
- بافت سینه: 1 تا 1.5 کیلوگرم
- ذخایر چربی: 2.5 تا 4 کیلوگرم
- مایع آمنیوتیک: 1 تا 1.5 کیلوگرم
میزان وزن گیری مادر باردار
در دوران بارداری باید کالری بیشتری مصرف کنید، اما نیازی نیست که به اندازۀ دو نفر غذا بخورید. هر زن در دوران بارداری به طور متوسط، روزانه 300 کالری بیشتر از میزان کالری مصرفی خود، پیش از باردار شدن نیازمند است تا به وزن ایده آل دوران بارداری برسد. از پزشک خود بپرسید که چقدر وزن باید اضافه کنید. اگر زنی قبل از بارداری وزن متعادلی داشته باشد، هنگام بارداری باید حدود 12 تا 16 کیلوگرم وزن اضافه کند. زنانی با وزنی کمتر از وزن طبیعی، باید در زمان بارداری 13 تا 18 کیلو و 500 گرم وزن اضافه کنند و زنانی که پیش از بارداری اضافه وزن داشته اند، باید هنگام بارداری، فقط 7 تا 11 کیلو و 500 گرم وزن اضافه کنند.
غذای ممنوع در شیردهی
در حالت عادی در سه ماهه اول بارداری فقط باید یک تا 2 کیلوگرم وزن اضافه کنید و پس از آن باید به طور متوسط هفته ای نیم کیلوگرم اضافه کنید. در بارداری دوقلو، باید در دوران بارداری 16 تا 21 کیلوگرم وزن اضافه کنید؛ به این ترتیب که در سه ماهه اول، یک تا 2 کیلوگرم و در سه ماهه دوم و سوم، حدود 700 گرم در هر هفته نیاز به اضافه کردن وزن دارید. وزن گیری درست و مناسب در بارداری دوقلوها، بسیار حائز اهمیت است، زیرا وزن شما تعیین کننده وزن دوقلوها خواهد بود. همچنین به این دلیل که معمولاً دوقلوها زودتر از موعد زایمان متولد می شوند، داشتن وزن بیشتر در زمان تولد برای سلامت آنها مهم خواهد بود. در بارداری دوقلوها، ممکن است حدوداً به 3000 تا 3500 کالری در روز نیاز داشته باشید.
اهمیت افزایش وزن در بارداری چندقلو ها
تغذیه خوب و کسب وزن مناسب در هر بارداری الزامی است، اما زمانی که بیش از یک کودک باردار هستید، این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا احتمال زایمان زودرس و وزن کم در بارداری های دو یا چندقلویی افزایش می یابد. افزایش وزن به خصوص بین هفته های 20 تا 28 بارداری مهم است. اگر مادری که دوقلو باردار است در هفته های 24 تا 28 بارداری خود، کمتر از 3600 گرم وزن گیری داشته باشد، احتمال زایمان زودرس در او تا سه برابر افزایش می یابد.
افزایش وزن طی زمان مناسب در بارداری دوقلو برای رشد جفت ضروری است و به انتقال بهتر مواد غذایی به جنین ها کمک می کند. میزان مناسب افزایش وزن در بارداری دوقلویی بسته به شاخص توده بدنی مادر یا bmi پیش از بارداری است. شاخص توده بدنی با تقسیم وزن مادر به کیلوگرم بر قد او به متر به توان دو محاسبه می شود. یک مادر باردار دوقلو با شاخص تودۀ بدنی مناسب پیش از بارداری، باید در طول بارداری حدود 17 تا 25 کیلوگرم وزن اضافه کند. در بارداری سه قلو ها این میزان وزن در حدود 22 و 500 گرم تا 27 کیلوگرم است. اگر دو یا چندقلو باردار هستید، بهتر است برای اطلاع از میزان مناسب وزن گیری در طول دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید و مطابق نظر او وزن بگیرید.
وزن گیری مناسب برای بارداری دوقلوها
زنانی که دوقلو باردارند، در طول سه ماهۀ اول باید در حدود یک کیلو و 500 گرم تا 2 کیلو و 500 گرم وزن اضافه کنند. در ادامه و در سه ماهه دوم تا پایان بارداری، وزن گیری مناسب مادر باردار بر اساس شاخص توده بدنی او قبل از بارداری و به صورت زیر خواهد بود:
مناسب: شاخص تودۀ بدنی بین 18/5 تا 25، پیش از بارداری وزن مناسب محسوب می شود. این زنان در بارداری دوقلویی باید بین 17 تا 25 کیلوگرم وزن اضافه کنند. از هفتۀ 13 بارداری تا پایان بارداری، این مادران باید هر هفته در حدود 630 گرم وزن اضافه کنند.
کم وزن: شاخص تودۀ بدنی کمتر از 18/5 به منزله کم وزنی پیش از بارداری است. با توجه به وضعیت حساس این مادران در صورت بارداری دوقلویی بهتر است وزن گیری آنها به طور دقیق تحت نظر پزشک انجام شود.
اضافه وزن: شاخص تودۀ بدنی بین 25 تا 30، به معنی اضافه وزن پیش از بارداری است. مادران دارای اضافه وزن در صورت بارداری دوقلویی در طول دوران بارداری باید در حدود 14 تا 23 کیلوگرم وزن اضافه کنند. این افزایش باید از سه ماهه دوم تا انتهای بارداری هر هفته در حدود 600 گرم باشد.
چاقی: شاخص تودۀ بدنی بیشتر از 30 به منزلۀ چاقی است. مادران چاق در بارداری دوقلویی باید در طول دوران بارداری تنها 11 تا 19 کیلوگرم وزن اضافه کنند. این اضافه وزن از ابتدای سه ماهۀ دوم تا انتهای آن باید هر هفته در حدود 450 گرم باشد.
خرید لباس نوزادی سفید
اگرچه وزن گیری مناسب ذکرشده در بالا بر اساس راهنمای جامع تغذیه مادران وزارت بهداشت است، اما در هر صورت با توجه به شرایط عمومی شما، در نهایت پزشک در مورد میزان وزن گیری شما در طول بارداری تصمیم خواهد گرفت و بهتر است مطابق نظر پزشک که تمام شرایط جسمی شما را در نظر می گیرد، نسبت به افزایش وزن اقدام کنید.
عوارض اضافه وزن بالا در بارداری
اگر افزایش وزن در بارداری زیاد باشد، چه مشکلاتی پیش می آید؟ افزایش وزن شما باید کنترل شده باشد. اگر بیش از 16 کیلوگرم وزن اضافه کنید، شما و نوزادتان در معرض خطراتی قرار می گیرید؛ از جمله:
- بزرگ شدن بیش از حد نوزاد (ماکروزومی)
- سزارین یا زایمان طبیعی بسیار سخت
- دیابت بارداری
- فشار خون
- مرگ جنین
متاسفانه نوزادانی که از مادری بسیار چاق به دنیا می آیند، بیشتر در معرض ابتلا به اضافه وزن و چاقی در زندگی خود هستند، مشکلات سلامتی بیشتری پیدا می کنند و حتی ممکن است با بیماری قلبی متولد می شوند.
غذاهای سالم انتخاب کنید
میوه ها و سبزیجات تازه، میان وعده های خوبی برای شما هستند. آن ها سرشار از ویتامین اند و در عین حال کالری و چربی کمی دارند. سعی کنید برای جلوگیری از افزایش وزن در بارداری، نان و غلات مصرفی تان از غلات کامل تهیه شده باشد.
محصولات لبنی کم چرب را انتخاب کنید. شما به حداقل 4 وعده فرآورده های لبنی در روز نیاز دارید. با این حال، استفاده از شیر کم چرب، میزان کالری و چربی مصرفی شما را تا حد زیادی کاهش می دهد. همچنین پنیر یا ماست کم چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید.