فروشگاه اینترنتی سبزآبی، نمایندگی انحصاری فروش اینترنتی لباس نوزاد و کودک برندهای تیک تاک و برگ سبز
غذای ممنوع در شیردهی

غذای ممنوع در شیردهی

  • 1403/06/20
  • 180
مادران شیرده معمولاً می‌توانند هرچه دوست دارند را بخورند و اگرچه برخی از مواد غذایی که برای تغذیۀ روزانه استفاده می‌کنید ممکن است طعم و مزه شیر شما را تغییر دهد.

لیست غذاهایی که مادر شیرده باید بخورد

مادران شیرده معمولاً می توانند هرچه دوست دارند را بخورند و اگرچه برخی از مواد غذایی که برای تغذیه روزانه استفاده می کنید ممکن است طعم و مزه شیر شما را تغییر دهد، اما به نظر می رسد بیشتر نوزادان با انواع طعم ها در شیر مادر مشکلی ندارند، زیرا طعم غالب رژیم غذایی مصرفی مادر از دوران بارداری در مایع آمنیوتیک کیسۀ آب وجود داشته و جنین قبل از تولد، مقدار نسبتاً زیادی از مایع آمنیوتیک را خورده است. بنابراین بعد از تولد نیز به این طعم ها در شیر مادرشان عادت دارند، اما کودکان گاهی هنگام شیر خوردن بهانه گیر می شوند یا پس از خوردن یک غذای خاص توسط شما دچار بی قراری خواهند شد.

چاشنی و ادویه ها

نوزادان معمولاً مشکلی با سس ها و غذاهای تند در رژیم غذایی شما ندارند، اما اگر کودک شما دچار نفخ شد یا به قولنج نوزادی مبتلا شد و بدون هیچ دلیلی گریه و بی قراری کرد و هر بار که شما پودر فلفل قرمز را روی غذا خود می ریزید، دچار اسهال شد، با مشورت پزشکتان می توانید چند هفته استفاده از فلفل را قطع کنید تا ببینید چقدر به رفع مشکل کمک می کند. برخی از ادویه هایی دیگری که ممکن است گاهی برای نوزادان ایجاد مشکل کند شامل دارچین، سیر و کاری است.

گیاهانی مثل نعنا و جعفری

مصرف زیاد برخی گیاهان ممکن است روی شیردهی و میزان تولید شیر در بدن مادر تأثیرگذار باشد. به عنوان مثال نعنا و جعفری سرشار از عطر و طعم خوب است، اما خوردن مقدار زیادی جعفری می تواند تولید شیر را کم کند و مصرف زیاد نعنا نیز ممکن است ذخیرۀ شیر را در بدن مادر کاهش دهد. به طورکلی تأثیر گیاهان دارویی یا گیاهان به اصطلاح شیرافزا، توسط کارشناسان و تحقیقات تأیید نشده است. اگر در این موارد سؤال یا ابهامی دارید بهتر است با پزشکتان یا پزشک کودکتان مشورت کنید.
طبق اعلام Medical Daily، سبزیجات با برگ سبز منبع عالی ویتامین هایی مثل ویتامین A و C و همچنین مواد مغذی مثل کلسیم و آهن هستند. اسفناج و کلم بروکلی منبع عظیمی از ویتامین A بوده و می توانند منبع تغذیه ای مفیدی برای نوزاد شما باشند.

مواد غذایی نفخ آور

شایع ترین مواد نفخ آور شامل لوبیا، کلم بروکلی، کلم پیچ، گل کلم، کلم بروکسل، سیر، پیاز و خیار است. اما معمولاً با خوردن این مواد غذایی توسط مادر، مشکلی برای نوزاد به وجود نمی آید و آروغ زدن و گاز شکم نوزاد طبیعی است، اما اگر کودکتان نفخ زیادی دارد و اذیت است، برای رفع این مشکلات به پزشک کودکتان مراجعه کنید و بی جهت خودتان را از خوردن این مواد غذایی محروم نکنید و اگر پزشک تشخص داد، خوردن آنها را قطع کنید.

سردی و گرمی شیر مادر

آجیل

یک مشت آجیل و دانه های روغنی می تواند یک میان وعده ی مفید و مغذی در تغذیه ی مادر شیرده باشد. شما می توانید دانه های کدو تنبل یا آفتابگردان را روی سوپ و سالاد بریزید، حتی برای تردتر شدن، می توانید آن ها را کمی تفت داده و سپس روی سالاد بریزید.

بادام زمینی

اگر در خانواده تان سابقه حساسیت به بادام زمینی دارید، این ماده غذاهای ممنوع در دوران شیردهی برای شما خواهد بود و تا زمان از شیر گرفتن نوزاد شیرخوارتان از مصرف آن خودداری کنید. پروتئین های آلرژی زا در بادام زمینی می تواند وارد شیر شما شده و سپس به نوزاد برسد. نوزاد ممکن است دچار بثورات پوستی، خس خس یا کهیر شود. خوردن حتی چند عدد بادام زمینی می تواند منجر به ورود آلرژن ها به شیر مادر در عرض یک تا شش ساعت شود.

تخم مرغ یا صدف

سابقه خانوادگی آلرژی به یک ماده غذایی خاص، در نوزادان و کودکان ایجاد خطر می کند. اگر از افراد درجه یک خانواده کسی به تخم مرغ یا صدف آلرژی دارد، این دو ماده جزء غذاهای ممنوع در دوران شیردهی خواهند بود. آلرژی به تخم مرغ بیشتر به شکل حساسیت به سفیده تخم مرغ بسیار شایع است و معمولا زردی آن مشکلی ایجاد نمی کند.

مشاهده لباس نوزادی پسرانه

میوه

برخی میوه های خانوادۀ مرکبات و آب آن ها مانند پرتقال، لیمو، لیموشیرین، گریپ فروت، توت فرنگی، کیوی، آناناس و میوه هایی که اثر ملین دارد مانند گیلاس و آلو گاهی ممکن است مشکلاتی ایجاد کند که این مورد هم کاملاً حتمی نیست. در این صورت نیز، پس از تأیید و مشورت پزشکتان می توانید برای مدتی برخی از آنها را از میان میوه هایی که در طول روز می خورید حذف کنید تا نتیجه را ببینید.

Mom Junction می گوید: «آب سیب منبع خوبی از کلسیم، آهن، فولات و ویتامین های A و C است. این دقیقا همان چیزی است که شما به عنوان یک مادر به آن نیاز دارید. در دوران بارداری، که سطح آهن در بدن شما پایین می آید، سیب یک ماده ی غذایی مفید است.» مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند، برای بهبود بعد از زایمان، به میزان زیادی از آهن نیاز دارند و سیب همان چیزی است که به آن نیاز دارند.

شیر

شیر به ندرت مشکل ساز می شود، اما باید دید که کودک چه واکنشی به آن نشان می دهد. اگر کودک شما دچا مشکلات پوستی شده است یا پس از خوردن شیرتان دچار مشکل تنفسی می شود یا علائم دیگری دارد، نوشیدن شیر را به شکل موقت قطع و با پزشک خود یا متخصص اطفال کودکتان در این مورد صحبت کنید.

ماهی

ماهی سالمون، قزل آلا و ساردین جیوه ی کمی دارند و سرشار از اسیدهای چرب ضروری برای رشد مغز کودک هستند. این ماهی ها طعم خوبی دارند و شما می توانید آن ها را همراه با سبزیجات برگ دار سرخ کنید. همچنین می توانید فیله ماهی را به شکل های مختلف برش داده، برشته کنید و به عنوان تنقلات در اختیار فرزندتان قرار دهید.
طبق اعلام Medical Daily، غذاهای غنی از DHA (اسید دوکوزا مگزانوئیک) که امگا3 فراوانی دارند را می توانید به عنوان مواد افزودنی سالم به هر رژیم غذایی اضافه کنید. ماهی آزاد یا ساردین می تواند تاثیر خوبی بر رشد مغز کودک شما داشته باشد.

برنامه مدیریت شیردهی و فعالیت نوزاد 2

چای

هرچه هم که فنجان چای نشاط آور و لذت بخش باشد، مضراتی نیز دارد. چای حاوی کافئین است که می تواند خواب شما و کودکتان را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین ممکن است خوردن چای، جذب آهن را برای بدن شما سخت تر کند و از آنجا که بدنتان برای تأمین انرژی به آهن نیاز دارید، ممکن است مصرف زیاد چای برای شما کمی دردسرساز باشد. پس سعی کنید چای و به ویژه چای داغ را هنگام خوردن غذاهای غنی از آهن مانند گوشت بدون چربی، سبزیجات دارای برگ سبز تیره و غلات صبحانۀ غنی شده با آهن نخورید.

شکلات و قهوه

شکلات، قهوه و بسیاری از داروهای مختلف حاوی کافئین است. کافئین همچنین در نوشابه های گازدار و نوشیدنی های انرژی زا نیز وجود دارد. اگر نمی توانید نوشیدن قهوه مصرفی خود را کنار بگذارید، مصرف قهوه و چای را به دو فنجان کوچک در روز و از نوع دم کرده آن محدود کنید یا از قهوه بدون کافئین استفاده کنید.

نوشیدنی های حاوی قند

شیردهی می تواند شما را بیش از حد معمول دچار تشنگی کند. اگر چنین است، هر بار که به کودک شیر می دهید، یک لیوان آب بنوشید یا از آب میوه هایی را که در خانه تهیه کرده اید مصرف کنید. اما هرچه هم که احساس تشنگی می کنید، سراغ نوشابه های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا، دلسترها یا نوشابه های میوه ای که تنها حاوی کالری و بدون مواد مغذی است نروید.

الکل

برای سلامت کودک لازم است که شما اصلاً مشروبات الکلی ننوشید، اما اگر این اتفاق افتاد، تا زمانی که الکل کاملاً از شیر شما خارج نشده است، به نوزادتان شیر ندهید و حداقل سه ساعت صبر کنید و بعد به او شیر بدهید. پمپ کردن شیر و سپس شیر دادن قبل از گذشت زمان مورد نظر نیز، به دفع سریع تر الکل از شیر شما کمکی نمی کند. پس بهتر است در دوران شیردهی از مصرف نوشیدنی های مضر خودداری کنید.

مشاهده لباس نوزادی دخترانه

مواد غذایی آلرژی زا

اگر کودک شما دارای علائمی مانند اگزمای پوستی، بهانه گیری، بی قراری، تنگی نفس یا اسهال است، امکان دارد به چیزی آلرژی داشته باشد. ممکن است تماس او با مواد شوینده ای مثل صابون باعث حساسیت پوستی شده باشد، اما گاهی ممکن هم هست این علائم، واکنش به غذاهایی باشد که شما می خورید. شایع ترین مواد غذایی حساسیت زا برای کودکان می تواند محصولات لبنی، سویا، گندم، تخم مرغ، آجیل و ذرت باشد، اما فوری و با عجله برای قطع این مواد غذایی از رژیمتان تصمیم نگیرید!

نکته

قبل از حذف هر گونه مواد غذایی از رژیم غذایی خود با پزشکتان و متخصص اطفال کودکتان صحبت کنید. اگر پزشک تأیید کند یا خودتان کم کم به این نتیجه برسید که علت حساسیت ایجادشده برای کودک، چیزی است که شما می خورید و پرهیز از خوردن یک مادۀ غذایی هم باعث نامتعادل شدن تغذیه شما می شود، ممکن است برای مشاوره در مورد جایگزین کردن مواد غذایی دیگر یا مصرف مکمل های تغذیه ای، به یک متخصص تغذیه نیاز داشته باشید.

همچنین بهتر است مصرف ویتامین های دوران بارداری خود را پس از زایمان و تا زمانی که کودک با شیر شما تغذیه می شود ادامه دهید تا هر گونه کمبودی را در رژیم غذایی شما جبران کند و در یکی از ملاقات های مراقبتی بعد از زایمانتان در مورد مصرف مکمل های پس از زایمان نیز از پزشکتان مشورت بگیرید.